Word de beste gemeente(raad) voor alle kinderen!
Vorig jaar december luidden oogartsen de alarmbel: veel kinderen en jonge mensen raken bijziend door veel dichtbij kijken. Door lezen en door kijken op tablets en mobiele telefoons raken de ogen van veel kinderen vergroeid. De regel die dit tegengaat is de 20-20-2-regel: na 20 minuten dichtbij kijken moet een kind zijn ogen tenminste 20 seconden pauze geven, door in de verte te kijken. En elke dag moet een kind 2 uur buiten in het daglicht zijn.
Als kinderen twee uur per dag buiten moeten zijn, dan is het belangrijk dat de openbare ruimte daarop is ingericht. Dat er goede speelplekken zijn. Het liefst speelplekken waar kinderen graag naartoe gaan en niet meer zijn weg te slaan. En dat er goede speelroutes zijn, en veilige fiets- en looproutes naar school, naar sport, naar muziek, naar de winkel. Dan hoeven de kinderen niet overal met de auto naartoe. En dan kunnen hun ogen het daglicht benutten, terwijl ze lopend of fietsend naar school gaan en weer naar huis, of naar vriendjes of naar een speelterrein.
Het is de lokale politiek die besluit hoe de openbare ruimte in te richten: de gemeenteraden en de wethouders. Op 21 maart zijn de gemeenteraadsverkiezingen geweest. Als Branchevereniging Spelen en Bewegen hopen wij dat de verkiezingsuitslagen goed uitpakken voor het buiten spelen. Samen met Jantje Beton en NUSO hebben we vorig jaar al opgeroepen buiten spelen hoog op de politieke agenda te plaatsen, kijk maar eens op www.buitenspelen2018.nl. Want gemeentes kunnen veel doen:
- ruimte maken voor buiten spelen en voor veilige loop- en fietsroutes.
- kinderen betrekken bij buiten spelen.
- de organisatie stimuleren van activiteiten om kinderen naar buiten te halen.
De evaluatie van de Jeugdwet door de Rijksoverheid sluit hier mooi op aan. De Jeugdwet, die geldt vanaf 2015, geeft de gemeentes de verantwoordelijkheid voor een positief jeugdbeleid. Uit de evaluatie blijkt, dat voor positief jeugdbeleid nog te weinig aandacht is. Veel gemeenten richten zich vooral op kinderen met problemen, die extra zorg nodig hebben. Maar een positief jeugdbeleid richt zich op het gezond opgroeien van álle kinderen. En daarbij hoort ruimte, geld en aandacht voor buiten spelen en bewegen.
Daarom roep ik alle nieuwe gemeenteraadsleden op: zorg na de verkiezingen voor een positief jeugdbeleid in je gemeente. Maak jouw gemeente de beste gemeente voor opgroeiende kinderen!
Reageren?
Dit artikel verscheen eerder in het tijdschrift BuitenSpelen #1, maart 2018 als column van Anne Koning. Anne Koning is voorzitter van de Branchevereniging Spelen en Bewegen. Daarnaast zet ze zich vanuit diverse functies in voor spelen en bewegen. Bijvoorbeeld als adviseur bij Stad 2.0 en als PvdA-lid van de Provinciale Staten Zuid-Holland. Ze is stedelijk gebiedsontwikkelaar en droeg eerder als raadslid en wethouder van Delft bij aan een kindvriendelijke stad.

Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Breda uitgeroepen tot meest speelvriendelijke gemeente van Nederland
11 apr om 13:21 uurGemeente Breda heeft de Jantje Beton Prijs 2025 gewonnen en mag zich de komende twee jaar de meest…
Beweegalliantie organiseert Actief Werkbezoek Leefomgeving
10 apr om 09:19 uurBewegen moet (weer) net zo normaal worden als ademhalen. Maar hoe realiseren we dat binnen de fysieke…
Hoe inrichting van speelplekken bijdraagt aan meer buitenspelen
7 apr om 13:14 uurEen aantrekkelijke inrichting van speelplekken kan bijdragen aan meer buitenspeelgedrag van kinderen.…
Slimme aanpassingen voor een actieve leefomgeving
3 apr om 09:32 uurHet slim benutten van de leefomgeving kan bewoners stimuleren om meer te bewegen. Dit artikel verkent hoe we…
Innovatief plein stimuleert beweging en verbinding in de wijk
27 mrt om 09:10 uurEen recent ontwikkeld plein in het Driehoekspark in Rotterdam heeft een wijk nieuw leven ingeblazen door…
Apeldoorn, Utrecht en Breda genomineerd voor Jantje Beton Prijs
13 mrt om 08:17 uurDrie gemeenten maken kans op de titel ‘meest speelvriendelijke gemeente van Nederland’. Apeldoorn, Utrecht en…
Betere samenwerking voor efficiënter gebruik van sportaccommodaties
12 mrt om 08:01 uurSportpark- en verenigingsmanagers werken steeds vaker samen om sportaccommodaties…
De speelzijdige stad: hoe we onze steden speelser en beweegvriendelijker maken
6 mrt om 09:26 uurIn een tijd waarin kinderen minder buitenspelen en steden steeds drukker worden, is het belangrijker dan ooit…
Reactie toevoegen