Pilot Erkennen van Competenties
Buurtsportcoaches spelen een belangrijke rol bij sport- en beweeg activiteiten in wijken en gemeenten. Het is nog een jong beroep, toch zijn er in Nederland inmiddels al zo'n vijfduizend buurtsportcoaches. Aan de pilot Erkennen van Verworven Competenties (EVC) doen komende maanden in eerste instantie zo’n tien tot dertig buurtsportcoaches uit de regio Arnhem-Nijmegen mee. In 2016 worden dat er waarschijnlijk nog meer. Als de EVC-procedure aanslaat, kunnen buurtsportcoaches (en hun werkgevers) uit heel Nederland hun voordeel ermee doen. Aan de hand van de bevindingen van de pilot kunnen opleiders hun (bij)scholingsaanbod beter afstemmen.
Kwaliteitsimpuls
Omdat het nog zo’n jong beroep is, werkt NISB in opdracht van VWS samen met de Vereniging Sport en Gemeenten en NOC*NSF aan een kwaliteitsimpuls voor de buurtsportcoaches. Een van de manieren om te werken aan kwaliteit en professionalisering is het EVC-traject. EVC staat voor Erkenning van Verworven Competenties. Alles wat iemand aan levens-, werk- en leerervaring heeft, wordt bekeken en gewaardeerd. Dat levert uiteindelijk een Ervaringscertificaat op. Zo’n certificaat maakt glashelder welke competenties en werkprocessen een buurtsportcoach beheerst en waar eventueel nog gaten zitten.
Competentieprofiel
Tijdens de EVC-procedure pakken de beoordelaars het beroepscompetentieprofiel voor buurtsportcoaches erbij dat NISB samen met VSG, NOC*NSF en Werkgevers in de sport heeft ontwikkeld. Daarin komen competenties aan bod als planning en uitvoering van sport- en beweegactiviteiten, begeleiding, coördinatie en samenwerking. Als de buurtsportcoach zijn Ervaringscertificaat heeft, kan hij dit voorleggen aan een onafhankelijke examencommissie om zo ook nog eens het branchecertificaat Buurtsportcoach te verkrijgen. Mocht hij nog niet aan alle onderdelen voldoen, dan is bijscholing-op-maat mogelijk.

Buurtsportcoach is een relatief jong beroep
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Breda uitgeroepen tot meest speelvriendelijke gemeente van Nederland
11 apr om 13:21 uurGemeente Breda heeft de Jantje Beton Prijs 2025 gewonnen en mag zich de komende twee jaar de meest…
Hoe inrichting van speelplekken bijdraagt aan meer buitenspelen
7 apr om 13:14 uurEen aantrekkelijke inrichting van speelplekken kan bijdragen aan meer buitenspeelgedrag van kinderen.…
Slimme aanpassingen voor een actieve leefomgeving
3 apr om 09:32 uurHet slim benutten van de leefomgeving kan bewoners stimuleren om meer te bewegen. Dit artikel verkent hoe we…
Apeldoorn, Utrecht en Breda genomineerd voor Jantje Beton Prijs
13 mrt om 08:17 uurDrie gemeenten maken kans op de titel ‘meest speelvriendelijke gemeente van Nederland’. Apeldoorn, Utrecht en…
Naar een beweegvriendelijke leefomgeving: verbind ruimtelijk en sociaal domein
3 mrt om 08:41 uurOnze leefomgeving heeft grote invloed op onze gezondheid. Het realiseren van een beweegvriendelijke…
Jongerenwerk scoort met sport en bewegen
25 feb om 10:32 uurJongerenwerk gebruikt sport en bewegen als middel om jongeren te bereiken en te ondersteunen in hun…
Haarlem investeert in sport en beweging voor iedereen
18 feb om 08:33 uurDe gemeente Haarlem zet zich in voor het bevorderen van sport, beweging en sociale interactie door de aanleg…
MOVE24, hét event voor de beweegvriendelijke leefomgeving, kondigt tweede editie aan
10 feb om 11:00 uurNoteer donderdag 9 oktober 2025 in je agenda, want dan vindt de tweede editie van MOVE24 plaats: hét event voor…
Reactie toevoegen