Onderzoek: Groen schoolplein goed voor sociale ontwikkeling
Achtergrond onderzoek
In Nederland kiezen steeds meer basisscholen ervoor om hun schoolplein groen in te richten. Groene schoolpleinen bevatten een selectie van verschillende groene elementen zoals boomstammen, speelbosjes, heuvels, bloembedden, grasveld, moestuin, amfitheater, dieren, beschutte plekjes, et cetera. De groene schoolpleinen zijn zo ingericht dat ze spelen in en met natuurlijke elementen mogelijk maken. Groene schoolpleinen hebben onder andere tot doel om:
- Leerlingen uit te dagen meer en veelzijdiger te bewegen en te spelen
- Kinderen in contact te brengen met natuur
- Kinderen te leren over natuur
- Een band te scheppen tussen kinderen, ouders en de buurt
- De schoolomgeving beter te benutten als leeromgeving
Groene schoolpleinen vormen mogelijk mede een oplossing voor problemen zoals het gebrek aan bewegen bij kinderen en concentratieproblemen. Met behulp van dit onderzoek is dit nagegaan. Het onderzoek is uitgevoerd tussen april 2012 en maart 2013.
Onderzoeksvragen
In dit onderzoek is het gebruik van en de ervaringen met groene in vergelijking tot grijze schoolpleinen onderzocht. Daarbij is in het bijzonder gekeken naar mogelijke relaties tussen een groene of juist een grijze inrichting van het schoolplein en de ontwikkeling van kinderen. Het onderzoek heeft zich gericht op de volgende onderzoeksvragen:
1. Hoe wordt het schoolplein gebruikt en ervaren door leerlingen, volgens de leerlingen zelf, hun ouders, de leerkrachten en de directeuren?
2. In hoeverre verschillen het gebruik van en de ervaringen met groene in vergelijking tot grijze schoolpleinen?
3. In hoeverre is een groen schoolplein ten opzichte van een grijs schoolplein meer geschikt voor het stimuleren van:
a. Concentratie
b. Sociaal gedrag
c. Welbevinden op school
d. Speel- en beweeggedrag
4. Welke aanbevelingen zijn naar aanleiding van dit onderzoek te formuleren voor de inrichting van (groene) schoolpleinen?
Methode
Bij het onderzoek waren vijf basisscholen uit Helmond betrokken. De schoolpleinen van de vijf scholen varieerden in de mate van groenheid:
- Twee van de betrokken scholen hebben een groen schoolplein (de Wilhelminaschool en één van de schoolpleinen van De Bundertjes).
- Twee van de betrokken scholen hebben een groen-grijs schoolplein (De Stroom en De Lindt).
- Twee van de betrokken scholen hebben een grijs schoolplein (het schoolplein van Brandevoort en één van de schoolpleinen van De Bundertjes)
De scholen zijn op twee momenten bezocht, namelijk in september en oktober 2012.

Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Hoe beweegvriendelijk is Nederland nu écht?
1 jul om 09:15 uurNederland lijkt beweegvriendelijker te worden: de KBO-score stijgt. Maar wat betekent dat precies? En merken…
Middelburg wil stad worden waar bewegen vanzelfsprekend is
16 jun om 09:06 uurEen stad waarin iedereen wordt uitgedaagd om te bewegen, gewoon onderweg naar school, tijdens een ommetje of in…
Het onderschatte potentieel van schoolpleinen
12 jun om 10:28 uurSchoolpleinen worden vaak alleen gebruikt voor spelende kinderen, maar ze bieden veel meer mogelijkheden. Ze…
Ontwerp speelplekken ook geschikt voor buitenspelen in de zon
11 jun om 13:30 uurBuiten spelen is gezond. Maar wanneer het erg warm en zonnig wordt, is het belangrijk om je te weren tegen de…
Jongeren blijven achter in sportdeelname ondanks stabilisatie
23 mei om 09:20 uurHoewel de algehele sportdeelname in Nederland zich lijkt te stabiliseren, blijft de deelname van jongeren…
Ruimte voor Bewegen magazine #1 is live!
8 mei om 08:43 uurMet trots presenteren we de eerste editie van ons digitale magazine. Hierin ontdek je de volle breedte van de…
Breda uitgeroepen tot meest speelvriendelijke gemeente van Nederland
11 apr om 13:21 uurGemeente Breda heeft de Jantje Beton Prijs 2025 gewonnen en mag zich de komende twee jaar de meest…
Hoe inrichting van speelplekken bijdraagt aan meer buitenspelen
7 apr om 13:14 uurEen aantrekkelijke inrichting van speelplekken kan bijdragen aan meer buitenspeelgedrag van kinderen.…
Reactie toevoegen