Een aantrekkelijke inrichting van speelplekken kan bijdragen aan meer buitenspeelgedrag van kinderen. Belangrijk is dat deze plekken voldoende uitdaging bieden en aansluiten bij de wensen en behoeften van álle kinderen. Dat blijkt uit onderzoek van het Mulier Instituut onder zowel kinderen als professionals.
Hoe inrichting van speelplekken bijdraagt aan meer buitenspelen

Foto: Mulier Instituut
Er zijn verschillende elementen die speelplekken aantrekkelijk maken, zoals een gevarieerde indeling, voldoende ruimte, en mogelijkheden voor ontmoeting. Tegelijkertijd spelen ook andere factoren dan de fysieke inrichting een rol in hoe vaak en graag kinderen buiten spelen.
Behoefte aan meer uitdaging
Uit het onderzoek komt naar voren dat kinderen de huidige speeltoestellen vaak niet uitdagend genoeg vinden. Ze geven aan dat de toestellen niet hoog, moeilijk of spannend genoeg zijn. Ook professionals onderschrijven het belang van meer mogelijkheden voor avontuurlijk spel. Elementen zoals losse speelmaterialen (bijvoorbeeld takken of touwen) en grotere toestellen kunnen het buitenspelen stimuleren.
Speelvriendelijke wijk
Een van de aanbevelingen uit het onderzoek is om niet alleen te kijken naar formele speelplekken zoals speeltuinen, maar om de gehele wijk of buurt speelvriendelijk in te richten. De openbare ruimte als geheel kan kinderen uitnodigen tot buitenspelen, mits deze goed is afgestemd op hun belevingswereld.
Daarnaast blijkt dat er geen ‘ideale speelplek’ bestaat. Wat voor het ene kind aantrekkelijk is, kan voor een ander juist minder interessant zijn. Daarom is het belangrijk om bij het ontwerpen van speelplekken kinderen zelf, maar ook ouders en buurtbewoners, actief te betrekken. Zo sluiten speelvoorzieningen beter aan bij de daadwerkelijke gebruikers.
Meer weten over het onderzoek? Raadpleeg dan deze pagina op de website van Mulier Instituut
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Hoe beweegvriendelijk is Nederland nu écht?
1 jul om 09:15 uurNederland lijkt beweegvriendelijker te worden: de KBO-score stijgt. Maar wat betekent dat precies? En merken…
Zo benut je de kracht van zon in de openbare ruimte optimaal
30 jun om 08:30 uurZonlicht wordt in het ontwerp van beweegvriendelijke buitenruimte vaak gezien als iets waartegen we ons moeten…
Slim in de schaduw: buiten sporten en spelen in een veranderend klimaat
24 jun om 16:01 uurBuiten spelen, sporten en bewegen is gezond. Maar door klimaatverandering wordt het ook steeds warmer en…
Middelburg wil stad worden waar bewegen vanzelfsprekend is
16 jun om 09:06 uurEen stad waarin iedereen wordt uitgedaagd om te bewegen, gewoon onderweg naar school, tijdens een ommetje of in…
Het onderschatte potentieel van schoolpleinen
12 jun om 10:28 uurSchoolpleinen worden vaak alleen gebruikt voor spelende kinderen, maar ze bieden veel meer mogelijkheden. Ze…
Ontwerp speelplekken ook geschikt voor buitenspelen in de zon
11 jun om 13:30 uurBuiten spelen is gezond. Maar wanneer het erg warm en zonnig wordt, is het belangrijk om je te weren tegen de…
Jongeren blijven achter in sportdeelname ondanks stabilisatie
23 mei om 09:20 uurHoewel de algehele sportdeelname in Nederland zich lijkt te stabiliseren, blijft de deelname van jongeren…
Ruimte voor Bewegen magazine #1 is live!
8 mei om 08:43 uurMet trots presenteren we de eerste editie van ons digitale magazine. Hierin ontdek je de volle breedte van de…