Uit een studie van Slag(V)aardig blijkt dat het niet goed gesteld is met de motorische vaardigheden van kleuters.
Motoriek één op de vijf kleuters zorgwekkend

Foto: Shutterstock
Het onderzoek richtte zich op 1128 kinderen tussen 4 en 6 jaar oud. De twee hoofddoelen waren het beschrijven en kwantificeren van de natuurlijke motorische ontwikkeling bij kleuters, en het identificeren van ongewenste ontwikkelpatronen. De bevindingen tonen aan dat een relatief grote groep kinderen geen vanzelfsprekende gezonde motorische ontwikkeling doormaakt, wat belangrijke implicaties heeft voor vroegtijdige, gerichte interventies.
Drie regio's
De 1128 deelnemende kinderen kwamen uit drie regio’s in Nederland: Haaglanden, Groningen en Eindhoven. Hun gemiddelde leeftijd bij aanvang van het onderzoek was 5,35 jaar. De motorische competentie werd gemeten met behulp van de MQ Scan, een veelgebruikte tool in het bewegingsonderwijs waarbij kinderen een beweegbaan met verschillende onderdelen afleggen om hun motorische vaardigheid te beoordelen.
Ongewenste patronen
De resultaten onthullen maar liefst elf verschillende ontwikkelingspatronen in de motorische vaardigheid van de kinderen. Deze variëren van normaal tot fluctuerend, maar tonen ook ongewenste ontwikkelingspaden bij een aanzienlijk percentage kinderen. Bij bijna één op de vijf deelnemende kinderen (18,2%) werden ongewenste patronen in de motorische ontwikkeling vastgesteld tussen het begin van het onderzoek (T0) en de laatste meting (T2). Belangrijk om te weten is dat kinderen hier niet vanzelf overheen groeien.
Maatregelen op jonge leeftijd
Het belang van vroege en gerichte interventies wordt benadrukt door het feit dat deze groep kinderen een ongewenste ontwikkeling vertoonde. Maatregelen moeten al op jonge leeftijd worden ingezet om kinderen te ondersteunen bij het stimuleren van hun motorische ontwikkeling en negatieve gevolgen te voorkomen. Denk hierbij aan het bevorderen van bewegen, buitenspelen, lopen en fietsen, en het beperken van stilzitten. Gerichte beweeginterventies op school, bij sportverenigingen of bij kinderfysiotherapeuten kunnen hierbij helpen en aandacht besteden aan de brede motorische ontwikkeling.
MOVE24
Op 15 oktober 2024 organiseert Acquire, uitgever van Biind, MOVE24. Dit is hét event voor de beweegvriendelijke omgeving. Kijk voor meer informatie en/of aanmelden op www.move24.nl.
Meer artikelen met dit thema
Hoe beweegvriendelijk is Nederland nu écht?
1 jul om 09:15 uurNederland lijkt beweegvriendelijker te worden: de KBO-score stijgt. Maar wat betekent dat precies? En merken…
Zo benut je de kracht van zon in de openbare ruimte optimaal
30 jun om 08:30 uurZonlicht wordt in het ontwerp van beweegvriendelijke buitenruimte vaak gezien als iets waartegen we ons moeten…
Middelburg wil stad worden waar bewegen vanzelfsprekend is
16 jun om 09:06 uurEen stad waarin iedereen wordt uitgedaagd om te bewegen, gewoon onderweg naar school, tijdens een ommetje of in…
Het onderschatte potentieel van schoolpleinen
12 jun om 10:28 uurSchoolpleinen worden vaak alleen gebruikt voor spelende kinderen, maar ze bieden veel meer mogelijkheden. Ze…
Ontwerp speelplekken ook geschikt voor buitenspelen in de zon
11 jun om 13:30 uurBuiten spelen is gezond. Maar wanneer het erg warm en zonnig wordt, is het belangrijk om je te weren tegen de…
Jongeren blijven achter in sportdeelname ondanks stabilisatie
23 mei om 09:20 uurHoewel de algehele sportdeelname in Nederland zich lijkt te stabiliseren, blijft de deelname van jongeren…
Zuid-Holland op zoek naar beste beweeginitiatief
12 mei om 08:53 uurDe provincie Zuid-Holland roept inwoners, ondernemers en organisaties op om hun sportieve initiatieven in te…
Breda uitgeroepen tot meest speelvriendelijke gemeente van Nederland
11 apr om 13:21 uurGemeente Breda heeft de Jantje Beton Prijs 2025 gewonnen en mag zich de komende twee jaar de meest…